Computer Faculty Test – Computer Fundamental Questions – Set 1


1.    Where does a computer add and compare data?
a.    Hard Disk
b.    RAM
c.    CPU
d.    Floppy
Ans:     c

2.    Which of the following belongs to the first generation of computer?
a.    ENIAC
b.    IBM 1401
c.    IBM 8090
d.    UNIVAC
Ans:    d

3.    What hardware was used by first generation computers?
a.    Transisitors
b.    Vaccum Tubes
c.    VLSI
d.    ICs
Ans:    b

4.    A collection of eight bits is called _______________
a.    Byte
b.    Word
c.    Record
d.    File
Ans:    a

5.    Basic components of digital computer are:
a.    Input device
b.    Output device
c.    Central  Processing Unit
d.    All of the above
Ans:    d

6.    Which is the most powerful type of computers?
a.    Micro computer
b.    Mini computer
c.    Mainframe computer
d.    Super Computer
Ans:    d

7.    A computer program consists of
a.    Algorithm written in English language
b.    Flowchart
c.    Instruction written in computer language
d.    Discrete logical steps
Ans:    c

8.    Which of these allows the user to add additional components to a computer system?
a.    System board
b.    Storage devices
c.    Input devices
d.    Expansion Slots
Ans:    d

9.    Which is the most common input device used
a.    Motherboard
b.    Scanner
c.    Trackball
d.    Keyboard
Ans:    d

10.    The Central Processing Unit (CPU) consists of:
a.    Input, output and processing
b.    Control unit, primary storage and secondary storage
c.    Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage
d.    Control unit, processing, primary storage
Ans:    c

11.    The first commercial computer was
a.    Mark-I
b.    ENIAC
c.    EDSAC
d.    UNIVAC
Ans:    d

12.    Who is called the “grand father” of the computer?
a.    Blaise Pascal
b.    Charles Babbage
c.    Joseph Jacquard
d.    Dr. Herman Hollerith
Ans:    b

13.    The first mechanical computer designed by Charles Babbage was called
a.    Abacus
b.    Processor
c.    Calculator
d.    Analytic Engine
Ans:    d

14.    The fifth generation digital computer will be
a.    Artificial Intelligence
b.    Versatile
c.    Very Expensive
d.    None of the above
Ans:    a

15.    Transistors were used in _____________ generation of computer
a.    First
b.    Second
c.    Third
d.    Fourth
Ans:    b

16.    Which of the following is a non-volatile memory?
a.    ROM
b.    VLSI
c.    LSI
d.    RAM
Ans:    a

17.    Which is widely used in academic testing?
a.    MICR
b.    POS
c.    OCR
d.    OMR
Ans:    d

18.    Linkage between the CPU and the users is provided by
a.    Storage
b.    Control Unit
c.    Peripheral devices
d.    Software
Ans:    c

19.    Which is a unit of measurement used to measure storage capacity?
a.    Byte
b.    Kilobyte
c.    Megabyte
d.    All of the above
Ans:    d

20.    Hard disks are
a.    Direct access storage devices
b.    Sequential access storage devices
c.    Both  a  and  b
d.    None of the above
Ans:    a

21.    A character is represented in EBCDIC by:
a.    Two bits
b.    Four bits
c.    Eight bits
d.    Sixteen bits
Ans:    c

22.    Which of the following is a secondary storage device
a.    RAM
b.    ALU
c.    Floppy disk
d.    Mouse
Ans:    c

23.    The two kinds of main memory are:
a.    ROM and RAM
b.    Primary and secondary
c.    Floppy disk and hard disk
d.    Direct and sequential
Ans: a

24.    RAM is used as a short memory because it
a.    Is volatile
b.    Is very expensive
c.    Is programmable
d.    None of the above
Ans:    a

25.    The CPU chip used in a computer is partially made out of
a.    Copper
b.    Gold
c.    Iron
d.    Silica
Ans:    d

26.    The silicon chip used for data processing are called
a.    RAM chips
b.    ROM chips
c.    Micro processor
d.    PROM chips
Ans:    c

27.    The computer memory used for temporary storage of data and program is called:
a.    ROM
b.    RAM
c.    EROM
d.    EPROM
Ans:    b

28.    Which of the following is not an output device of a computer?
a.    Printer
b.    Keyboard
c.    VDU
d.    CRT screen
Ans:    b

29.    What is the alternative name for a diskette
a.    Floppy disk
b.    Hard disk
c.    Flexible disk
d.    Winchester disk
Ans:    a

30.    A half byte is known as
a.    Bit
b.    Half Byte
c.    Nibble
d.    Data
Ans:    c

31.    ASCII stands for
a.    American Standard Code for International Interchange
b.    American Standard Code for Information Interchange
c.    American Standard Code for Intelligence Interchange
d.    American Scientific  Code for Information Interchange
Ans:    b

32.    Every component in computer is controlled by
a.    RAM
b.    ROM
c.    CPU
d.    EPROM
Ans:      c

33.    An error in computer program is called
a.    Chip
b.    Bug
c.    Bit
d.    Byte
Ans:     b

34.    Which of the following is not used as secondary storage
a.    Semiconductor memory
b.    Magnetic disk
c.    Floppy disk
d.    Magnetic tapes
Ans:     a

35.    A computer consists of
a.    Central processing unit
b.    Memory
c.    Input and Output Devices
d.    All of the above
Ans:    d

36.    The heart of the computer is
a.    CPU
b.    Memory
c.    Input/Output device
d.    Disk
Ans:    a

37.    Data is processed to generate ________________
a.    Data
b.    Information
c.    Program
d.    Software
Ans:    b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>