Objective type question of Computer Fundamental (Set-3)


Set – 3

1. UNI VAC is

a. Universal Automatic Computer       b. Universal Array Computer
c. Unique Automatic Computer          d. Undervalue Automatic Computer

2. CD-ROM stands for

a. Compactable Read Only Memory              b. Compact Data Read Only Memory
c. Compactable Disk Read Only Memory     d. Compact Disk Read Only Memory

3. ALU is

a. Arithmetic Logic Unit              b. Array Logic Unit
c. Application Logic Unit            d. None of above

4. VGA is

a. Video Graphics Array              b. Visual Graphics Array
c. Volatile Graphics Array          d. Video Graphics Adapter

5. IBM 1401 is

a. First Generation Computer      b. Second Generation Computer
c. Third Generation Computer     d. Fourth Generation Computer

6. MSI stands for

a. Medium Scale Integrated Circuits             b. Medium System Integrated Circuits
c. Medium Scale Intelligent Circuit              d. Medium System Intelligent Circuit

7. The capacity of 3.5 inch floppy disk is

a. 1.40 MB                                  b. 1.44 GB
c. 1.40 GB                                  d. 1.44 MB

8. The first computer introduced in Nepal was

a. IBM 1400                               b. IBM 1401
c. IBM 1402                               d. IBM1402

9. WAN stands for

a. Wap Area Network                b. Wide Area Network
c. Wide Array Net                     d. Wireless Area Network

10. MICR stands for

a. Magnetic Ink Character Reader               b. Magnetic Ink Code Reader
c. Magnetic Ink Cases Reader                     d. None

11. EBCDIC stands for
a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
b. Extended Bit Code Decimal Interchange Code
c. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
d. Extended Binary Case Decimal Interchange Code

12. BCD is
a. Binary Coded Decimal         b. Bit Coded Decimal
c. Binary Coded Digit              d. Bit Coded Digit

13. ASCII stands for
a. American Stable Code for International Interchange
b. American Standard Case for Institutional Interchange
c. American Standard Code for Information Interchange
d. American Standard Code for Interchange Information

14. Which of the following is first generation of computer
a. EDSAC                b. IBM-1401
c. CDC-1604          d. ICL-2900

15. Chief component of first generation computer was
a. Transistors                   b. Vacuum Tubes and Valves
c. Integrated Circuits      d. None of above

16. FORTRAN is
a. File Translation                   b. Format Translation
c. Formula Translation           d. Floppy Translation

17. EEPROM stands for
a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
b. Easily Erasable Programmable Read Only Memory
c. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
d. None of the above

18. Second Generation computers were developed during
a. 1949 to 1955              b. 1956 to 1965
c. 1965 to 1970              d. 1970 to 199

 19. The computer size was very large in
a. First Generation         b. Second Generation
c. Third Generation       d. Fourth Generation

20. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
a. First Generation           b. Second Generation
c. Third Generation         d. Fourth Generation

21. The brain of any computer system is
a. Control Unit                           b. Arithmetic Logic Unit
c. Central Processing Unit    d. Storage Unit

22. Pick the one that is used for logical operations or comparisons such as less than equal to or greater than.
a. Arithmetic and Logic Unit            b. Control Unit
c. Both of above                                     d. None of above

23. Analog computer works on the supply of
a. Continuous electrical pulses      b. Electrical pulses but not continuous
c. Magnetic strength                           d. None of the above

24. Digital devices are
a. Digital Clock                                           b. Automobile speed meter
c. Clock with a dial and two hands    d. All of them

25The computer that process both analog and digital is called
a. Analog computer                               b. Digital computer
c. Hybrid computer                              d. Mainframe computer

 

 

 

 

Answer:   1.a     2.d       3.a     4.a       5.b     6.a    7.d     8.b    9.b   10.a

11.a   12.a     13.c     14.a    15.b   16.c  17.a   18.b  19.a   20.d

21.c   22.a     23.a     24.a    25.c

Comments are closed.