Objective type question of Computer Fundamental (Set-2)


Objective type question of  Fundamental

Set -2

1. Mostly which of the following device is used to carry user files?

A. Floppy Disk    B. Hard Disk    C. RAM    D. CDROM

Answer: A

2. VIRUS stands for

A. Very Important Resource Under Search

B. Virtual Information Resource Under Seize

C. Verify Interchange Result Until Source

D. Very Important Record User Searched

Answer: B

3. In order to play and hear sound on a computer, one needs:

A. a sound card and speakers        B. a microphone

C. all of them required                   D. none of them required

Answer: A

4. Which of the following program is not a utility?

A. Debugger       B. Editor   C. Spooler      D. all of the above

Answer: C

5. Which of the following are the best units of data on an external storage device?

A. Bits       B. Bytes   C. Hertz     D. Clock cycles

Answer: B

6. Swapping

A. Works best with many small partitions
B. Allows many programs to use memory simultaneously
C. Allows each program in turn to use the memory
D. Does not work with overlaying

Answer: C

7. Which of the following is a read only memory storage device?

A. Floppy Disk       B. CDROM    C. Hard Disk   D. None of these

Answer: B

8. What is the full form of CRT?

A. current ray tube   B. current ray technology  C. cathode ray tube   D. cathode ray technology

Answer: C

9. What is a compiler?

A. A compiler does a conversion line by line as the program is run

B. A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step

C. A compiler is a general purpose language providing very efficient execution

D. None of the above

Answer: B

10. MOS stands for _____

A. Metal Oxide Semiconductor    B. Most Often Store

C. Method Organized Stack         D. None of these

Answer: A

10.  What part of the computer interprets and executes instructions that are posed to it?

A.RAM          B. CPU        C.  ROM       D. Cache

Answer : B

12. Which of the memories below is often used in a typical computer operation?

A. RAM       B. ROM   C. FDD   D. HDD

Answer: A

13. A Pixel is ………

A. A computer program that draws picture

B. A picture stored in secondary memory

C. The smallest resolvable part of a picture

D. None of these

Answer: C

14. Floppy Disk Drives were originally designed by

A. IBM        B. Sony     C. Panasonic        D. Samsung

Answer: B

15. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?

A. 2            B. 10         C. 16      D. 32

Answer: A

16. Which technology is used in a CDROM Drive?

A. Mechanical         B. Electromechanical      C. Optical      D. Fiber Optical

Answer: C

17. Which of the following is not an output device?

A. Scanner            B. Printer       C. Flat Screen     D. Touch Screen

Answer: D

18. Nortel is a company which manufactures:

A. Software            B. Processors      C. Cables      D. Network equipment

Answer: D

19. Which technology is used in Compact disks?

A. Mechanical        B. Electrical   C. Electro Magnetic    D. Laser

Answer: D

20. What is the name of the 64-bit Microprocessor developed by AMD?

A. Opteron         B. RISC-9000    C. iMac      D. Athlon

Answer: A

21. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?

A. IBM         B. Seagate       C. Microsoft     D. 3M

Answer: B

22. A source program is

A. a program written in a machine language

B. a program to be translated into machine language

C. a machine language translation of a program written in a

D. None of these

Answer: B

23. Memory unit is one part of

A. Input device         B. Control unit   C. Output device       D. Central Processing Unit

Answer: D

24. Programs stored in ROM are called ___

A. Hardware     B. Firmware  C. Software     D. None of these

Answer: B

25. The earliest calculating devices are

A. Abacus       B. Clock   C. Difference Engine     D. None of these

Answer: A

Comments are closed.