Objective type question of Fundamental (Number System)(Set-5)


Computer Fundamentals (Number System)

Set-5

1.      A number system that uses only two digits, 0 and 1 is called the___________:

a.       Octal number system          b.      Binary number system

c.       Decimal number system     d.      Hexadecimal number system

2.      In which computers, the binary number are represented by a set of binary storage device such as flip flop:

a.       Microcomputer         b.      Personal computer     c.       Digital computer       d.      All of these

3.      A binary number can be converted into _________:

a.       Binary number          b.      Octal number                c.       Decimal number       d.      Hexadecimal number

4.      Which system is used to refer amount of things:

a.      Number system           b.       Number words         c.        Number symbols      d.      All of these

5.      _________are made with some part of body, usually the hands:

a.       Number words           b.      Number symbols     c.       Number gestures        d.      All of these

6.        __________are marked or written down:

a.       Number system            b.Number words    c. Number symbols             d. Number gestures

7.       A number symbol is called a ___________:

a.       Arabic numerals        b.      Numerals         c.       Both                                 d. None of these

8.      0,1,2 ,3 ,4,5,6 ,7,8 and 9 numerals are called:

a.      Arabic numerals       b.      String numerals        c.       Digit numerals                          d.      None of these

9.        How many system of arithmetic, which are often used in digital system:

a.       5         b.      6        c.       3            d.      4

10.  Which are the system of arithmetic, which are often used in digital system:

a.       Binary digit                     b.      Decimal digit

c.       Hexadecimal digit          d.      Octal digit                            e.      All of these

11.  In any system, there is an ordered set of symbols also known as___________:

a.       Digital          b.      Digit          c.       Both         d.      None of these

12.  Which is general has two parts in number system:

a.       Integer         b.      Fraction          c.       Both            d.      None of these

13.  MSD stand for:

a.      Most significant digit                                b.      Many significant digit

c.       Both a and b                                             d.      None of these

14.  LSD stand for:

a.       Less significant digit                               b.      Least significant digit

c.       Loss significant digit                               d.      None of these

15.  The _____ and ________ of a number is defined as the number of different digits which can occur in each position in the system:

a.       Base                            b.      Radix                                     c.       Both                                d.      None of these

16.  Which system has a base or radix of 10:

a.       Binary digit              b.      Hexadecimal digit            c.       Decimal digit               d.      Octal digit

17.  Each of the ten decimal digits__________:

a.       1 through 10            b.      0 through 9                       c.       2 through 11                  d.      All of these

18.  The binary number system is also called a __________:

a.       Base one system          b.      Base two system         c.       Base system       d.      Binary system

19.  The two symbols 0 and 1 are known as:

a.       Bytes               b.      Bits                        c.       Digit                    d.      All of these

20.     In which counting, single digit are used for none and one:

a.       Decimal counting                b Octal counting        c. Hexadecimal counting         d.      Binary counting

21.  In which numeral every position has a value 2 times the value f the position to its right:

a.       Decimal                   b.      Octal            c.       Hexadecimal                 d.      Binary

22.  A binary number with 4 bits is called a_________:

a.       Bit                b.      Bytes             c.       Nibble                    d.      None of these

23.  A binary number with 8 bits is called as a___________:

a.      Bytes                b.      Bits            c.       Nibble                d.      All of these

24.  In which digit the value increases in power of two starting with 0 to left of the binary point and decreases to the right of the binary point starting with power -1:

a.       Hexadecimal          b.      Decimal        c.       Binary                d.      Octal

25.  Which system is used in digital computers because all electrical and electronic circuits can be made to respond to the states concept:

a.       Hexadecimal number           b.      Binary number        c.       Octal number

d.      Decimal number

Answers:

1. (b)          2. (c)      3. (c)     4. (a)        5. (c)      6. (c)        7. (b)        8. (a)         9. (d)      10. (e)       11. (b)     12. (c)

13. (a)    14. (b)    15. (c)    16. (c)    17. (b)    18. (b)       19. (b)      20. (d)      21. (d)      22. (c)      23. (a)     24. (c)   25.(b)

Comments are closed.