Objective type question of Computer Fundamental(Set-1)


Objective type question of  Fundamental

Set -1

1. Which of the following device can store large amounts of data?

A. Floppy Disk           B. Hard Disk     C. CDROM      D. Zip Disk

Answer: B

2. Which device is used to backup the data?

A. Floppy Disk      B. Tape     C. Network Drive.       D. All of the above

Answer: D

3. The processing of an application takes place between a client and a ____ processor.

A. Front end         B. Back end    C. Both A and B            D. none of these

Answer: C

4. Which of the following are the cheapest memory devices in terms of Cost/Bit?

A. Semiconductor memories     B. Magnetic Disks   C. Compact Disks D. Magnetic Tapes

Answer: C

5. Poor response times are usually caused by

A. Process busy      B. High I/O rates    C. High paging rates    D. Any of the above

Answer: D

6. Which of the following have the fastest access time?

A. Semiconductor Memories      B. Magnetic Disks C. Magnetic Tapes     D. Compact Disks

Answer: A

7. ____ transforms one interface into another interface

A. Program         B. Software   C. Data      D. None

Answer: B

8. Which of the following is a programming language?

A. Lotus       B. Pascal    C. MS-Excel      D. Netscape

Answer: B

9. Which storage device is mounted on ‘reels’?

A. Floppy Disk    B. Hard Disk    C. Magnetic Tapes    D. CDROM

Answer: C

10. What is an interpreter?

A. An interpreter does the conversion line by line as the program is run

B. An interpreter is the representation of the system being designed

C. An interpreter is a general purpose language providing very efficient execution

D. None of the above

Answer: B

11. The Analytical Engine developed during First Generation of computers used ___ as a memory unit

A. RAM       B. Floppies   C. Cards    D. Counter Wheels

Answer: D

12. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits?

A. ANSI         B. ASCII     C. EBCDIC     D. ISO

Answer: A

13. Which of the following companies is a leader in manufacture of Hard Disk Drives?

A. Samsung      B. IBM    C. Fujitsu     D. Seagate

Answer: D

14. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?

A. Keyboard      B. Mouse    C. Joystick      D. Track ball

Answer: B

15. Floppy Disk Drives were first introduced by which of the following computer manufacturers?

A. IBM        B. Sony    C. Panasonic D. Compaq

Answer: A

16. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?

A. Binary    B. Decimal    C. Hexadecimal    D. Octal

Answer: A

17. Data (information) is stored in computers as

A. Files      B. Directories   C. Floppies   D. Matter

Answer: A

18. Which of the following devices have a limitation that we can only store information to it but cannot erase or modify it?

A. Floppy Disk    B. Hard Disk    C. Tape Drive     D. CDROM

Answer: D

19. Which computer peripheral manufacturer quotes “Empowering your PC”?

A. Canon    B. Epson C. Mercury    D. Samsung

Answer: C

20. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?

A. Floppy Disk    B. Hard Disk    C. Compact Disk   D. Magneto Optic Disk

Answer: B

21. What is the name of the series of Laptop computers manufactured by IBM called?

A. Lap Pad       B. ThinkPad         C. Aptiva    D. Notepad

Answer: B

22. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as

A. Hardware     B. Software C. Firmware      D. ROM ware

Answer: C

23. IC are classified on the basis of ___

A. Manufacturing company    B. Type of computer   C. Number of transistors   D. None of these

Answer: C

24. Who built the first Mechanical Calculator

A. Joseph Marie Jacquard     B. John Mauchly   C. Blaise Pascal D. Howard Aiken

Answer: C

25. In a high resolution mode, the number of dots in a line will usually be

A. 320        B. 640    C. 760      D. 900

Answer: B

Comments are closed.