Multiple Choice Questions of Microsoft Excel


 

Multiple Choice Questions of Microsoft Excel

 1. Which of the following is the latest among these versions of Excel?

A. Excel 2000                                    B. Excel 2002

C. Excel ME                                       D. Excel 2010

Answer: D

 2. What will be the output if you format the cell containing 5436.8 as ‘#,##0.00’?

A. 5,430.00                                      B. 5,436.80

C. 5,436.8                                         D. 6.8

Answer: B

3. How do you display current date and time in MS Excel?

A. date ()                                          B. Today ()

C. now ()                                          D. time ()

Answer: C

4.  Which elements of a worksheet can be protected from accidental modification?

A. Contents                                       B. Objects

C. Scenarios                                      D. All of the above

Answer: D

 5.  A numeric value can be treated as label value if …… precedes it.

A. Apostrophe (‘)                             B. Exclamation (!)

C. Hash (#)                                       D. Tilde (~)

Answer: A

 6. How do you display current date only in MS Excel?

A. date ()                                          B. Today ()

C. now ()                                          D. time ()

Answer: B

 7. How do you wrap the text in a cell?

A. Format, cells, font                        B. Format, cells, protection

C. format, cells, number                   D. Format, cells, alignment

Answer: D

8. Multiple calculations can be made in a single formula using…..

A. Standard Formulas                       B. Array Formula

C. Complex Formulas                       D. Smart Formula

Answer: B

 9. What does COUNTA () function do?

A. counts cells having alphabets       B. counts empty cells

C. counts cells having number          D. counts non-empty cells

Answer: D

10.  To return the remainder after a number is divided by a divisor in EXCEL we use the function?

A. ROUND ( )                                                    B. FACT ( )

C. MOD ( )                                                         D. DIV ( )

Answer: C

11. What is the default extension of Excel files?

A. XLS                                               B. XLW

C. WK1                                              D. 123

Answer: A

12. What is the short cut key to highlight the entire column?

A. Ctrl+C                                          B. Ctrl+Enter

C. Ctrl+Page Up                                D. Ctrl+Space Bar

Answer: D

13. MS-EXCEL is based on ……….?

A. WINDOWS                                                   B. DOS

C. UNIX                                                             D. OS/2

Answer: A

 14. In the formula, which symbol specifies the fixed columns or rows?

A. $                                                  B. *

C. %                                                 D. &

Answer: A

15. Concatenation of text can be done using

A. Apostrophe (‘)                             B. Exclamation (!)

C. Hash (#)                                       D. Ampersand (&)

Answer: D

 16. Excel displays the current cell address in the ……….

A. Formula bar                                 B. Status Bar

C. Name Box                                    D. Title Bar

Answer: C

17. Which area in an Excel window allows entering values and formulas?

A. Title Bar                                       B. Menu Bar

C. Formula Bar                                 D. Standard Tool Bar

Answer: C

18.  Microsoft Excel is a powerful………..

A. Word processing package            B. Spreadsheet package

C. Communication S/W Package      D. DBMS package

Answer: B

 19. What is the correct way to refer the cell A10 on sheet3 from sheet1?

A. sheet3!A10                                  B. sheet1!A10

C. Sheet3.A10                                  D. A10

Answer: A

20. Which of the following is a popular DOS based spreadsheet package?

A. Word                                             B. Smart Cell

C. Excel                                             D. Lotus 1-2-3

Answer: D

21.  Comments can be added to cells using …..

A. Edit -> Comments                        B. Insert -> Comment

C. File -> Comments                         D. View -> Comments

Answer: B

22.  Which menu option can be used to split windows into two?

A. Format -> Window                       B. View -> Window-> Split

C. Window -> Split                           D. View -> Split

Answer: C

 23.  Which language is used to create macros in Excel?

A. Visual Basic                                 B. C

C. Visual C++                                   D. Java

Answer: A

24. In EXCEL, you can sum a large range of data by simply selecting a tool button called …..?

A. AutoFill                                        B. Auto correct

C. Auto sum                                     D. Auto format

Answer: C

25. To select an entire column in MS-EXCEL, press?

A. CTRL + C                                                      B. CTRL + Arrow key

C. CTRL + S                                         D. None of the above

Answer: D

 26.  Which of the following is not a term of MS-Excel?

A. Cells                                             B. Rows

C. Columns                                       D. Document

Answer: D

27. Data can be arranged in a worksheet in an easy to understand manner by

A. Auto Formatting                           B. Applying Styles

C. Changing fonts                             D. All of these

Answer: D

28. How many characters can be typed in a single cell in Excel?

A. 256                                                B. 1024

C. 32,000                                           D. 65,535

Answer: D

29. A typical worksheet has ___ number of columns

A. 128                                                B. 256

C. 512                                                D. 1024

Answer: B

30. Comments put in cells are called …..

A. Smart Tip                                      B. Cell Tip

C. Web Tip                                        D. Soft Tip

Answer: B

 31.  How many worksheets can a workbook have?

A. 3                                               B. 8

C. 255                                            D. none of above

Answer: D

32. An Excel Workbook is a collection of …….

A. Workbooks                                  B. Worksheets

C. Charts                                           D. Worksheets and Charts

Answer: D

33. What do you mean by a Workspace?

A. Group of Columns                       B. Group of Worksheets

C. Group of Rows                            D. Group of Workbooks

Answer: D

 34. Which of the following is the oldest spreadsheet package?

A. VisiCalc                                        B. Lotus 1-2-3

C. Excel                                             D. StarCalc

Answer: A

 35.  Which would you choose to create a bar diagram?

A. Edit, Chart                                 B. Insert, Chart

C. Tools, Chart                              D. Format, Chart

Answer: B

36.  Which function is not available in the Consolidate dialog box?

A. Pmt                                              B. Average

C. Max                                              D. Sum

Answer: A

 37.  Which setting you must modify to print a worksheet using letterhead?

A. Paper                                            B. Margin

C. Layout                                          D. Orientation

Answer: B

38. A Worksheet can have a maximum of ___ number of rows

A. 256                                                B. 1024

C. 32,000                                           D. 65,536

Answer: D

 39.  Which is not the function of “Edit, Clear” command?

A. Delete contents                            B. Delete notes

C. Delete cells                                   D. Delete formats

Answer: C

40.  What do you call the chart that shows the proportions of how one or more data elements relate to another data element?

A. XY Chart                                     B. Line Chart

C. Pie Chart                                      D. Column Chart

Answer: C

 41.  How do you rearrange the data in ascending or descending order?

A. Data, Sort                                     B. Data, Form

C. Data, Table                                   D. Data Subtotals

Answer: A

42. Files created with Lotus 1-2-3 have an extension …..

A. DOC                                              B. XLS

C. 123                                                D. WK1

Answer: C

43.  Which Chart can be created in Excel?

A. Area                                             B. Line

C. Pie                                                D. All of the above

Answer: D

44.  Getting data from a cell located in a different sheet is called….

A. Accessing                                     B. Referencing

C. Updating                                      D. Functioning

Answer: B

45.  Which of the following is not a valid data type in Excel?

A. Number                                        B. Character

C. Label                                            D. Date/Time

Answer: B

Comments are closed.