Multiple Choice Question of RDBMS Set (3)


Multiple Choice Question of RDBMS

Set (3)

81 The natural join is equal to :

(A) Cartesian Product (B) Combination of Union and Cartesian product

(C) Combination of selection and Cartesian product

(D) Combination of projection and Cartesian product

82 Which one of the following is not true for a view:

(A) View is derived from other tables.(B) View is a virtual table.

(C) A view definition is permanently stored as part of the database.

(D) View never contains derived columns.

83 A primary key if combined with a foreign key creates

(A) Parent-Child relationship between the tables that connect them.

(B) Many to many relationship between the tables that connect them.

(C) Network model between the tables that connect them. (D) None of the above.

84 In E-R Diagram relationship type is represented by

(A) Ellipse (B) Dashed ellipse (C) Rectangle (D) Diamond

85 Hierarchical model is also called

(A) Tree structure (B) Plex Structure (C) Normalize Structure (D) Table Structure

86 To delete a particular column in a relation the command used is:

(A) UPDATE (B) DROP (C) ALTER (D) DELETE

87 The ______ operator is used to compare a value to a list of literals values that have been specified.

(A) BETWEEN (B) ANY (C) IN (D) ALL

88 A logical schema

A) is the entire database B) is a standard way of organizing information into a accessible part

C) describe how data is actually stored on disk D) none of these

89 A B-tree of order m has maximum of _____________ children

(A) m (B) m+1 (C) m-1 (D) m/2

90 _____________ function divides one numeric expression by another and returns the

remainder.

(A) POWER (B) MOD (C) ROUND (D) REMAINDER

91 A data manipulation command the combines the records from one or more tables is called

(A) SELECT (B) PROJECT (C) JOIN (D) PRODUCT

 92 In E-R diagram generalization is represented by

(A) Ellipse (B) Dashed ellipse (C) Rectangle (D) Triangle

 93 _________ is a virtual table that draws its data from the result of an SQL

SELECT statement.

(A) View (B) Synonym (C) Sequence (D) Transaction

 94 The method of access which uses key transformation is known as

(A) Direct (B) Hash (C) Random (D) Sequential

95 A table joined with itself is called

(A) Join (B) Self Join (C) Outer Join (D) Equi Join

96 _________ data type can store unstructured data

(A) RAW (B) CHAR (C) NUMERIC (D) VARCHAR

 97 Which two files are used during operation of the DBMS

(A) Query languages and utilities (B) DML and query language

(C) Data dictionary and transaction log (D) Data dictionary and query language

98 An entity is

(A) a collection of items in an application (B) a distinct real world item in an application

(C) an inanimate object in an application (D) a data structure

99 A relationship is

(A) an item in an application (B) a meaningful dependency between entities

(C) a collection of related entities (D) related data

100 The expansion of E-R diagram is

(A) Entity-Relationship diagram (B) Entity-Relative diagram

(C) Entity-Relation diagram (D) Entity-Rationalized diagram

101 Which control does access use to link data access page components to access data?

(A) Microsoft Dynamic Data Control(B) Microsoft Data Connection Control

(C) Microsoft Office Data Source Control(D) None of the above

102 Which program do you use to edit code for data access pages?

(A) Microsoft script editor(B) Microsoft code editor

(C) Microsoft data access pages editor(D) None of above

103 The way a particular application views the data from the database that the application uses is a

(A) Module (B) Relational model (C) Schema (D)Sub-schema

104 Which of the following is a database management system?

(A)   Ms-Word (B)Lotus 1-2-3 (C)Oracle (D) None of above

105 What is the name of the Visual Basic Editor utility that allows you to view the Microsoft Access type library’s available objects and members?

(A) Object Viewer (B)Object Browser (C) Type Library Spy (D)None of above

106 A computer language for informing the DBMS regarding the data structure used is

(A)PASCAL (B)DDL (C) PROLOG (D) FORTRAN

107  Which of the following is not a data type

(A) Picture/graphic (B)Data/time (C)Texst (D)Number

108  The executive responsible for the data processing function in an organization is

(A) PM (B)DBMS (C)DP (D)DPM

109 Which of the following is NOT a type of Microsoft Access database object?

(A)   Queries (B) Workbooks (C) Forms (D) Tables

110 Which of the following database object does not physically exist?

(A) base table (B) index (C) view (D) none of the above

 111.A file containing relatively permanent data is

(A) Random file (B)Transaction file (C)Master file (D)Sequential file

112.The complete picture of data stored in database is known as

(A)Record (B)Scheme (C)System flowchart (D)DBMS

113.A subset of characters within a data field is known as

(A)Record (B)File (C)Data string (D)Byte

114.Data items groped together for storage purposes are called a

(A)Record (B)Title (C)List (D)string

115.Which of the following terms does not describe a database structure used by a DBMS to link data from several files?

(A)Relational (B)Structural (C)Network (D)All of the above

116.In a relational schema, each tuple is divided into fields called

(A)Relations (B)Domains (C)Queries (D)All of the above

117.How do you filter by selection?

(A)Right click the field value and select filter by selection from the shortcut menu

 (B)Find and double click the value on which you want to base the filter

(C)Find and select the value on which you want to base the filter and select tools>filter by selection from the menu (D)None

118.What is a fast way t adjust the width of a column?

(A)Right click the left side of the column heading (B)Double click the left side of the column heading

(C)Double click the right side of the column heading (D)Select tools>adjust column width from the menu

119.What are the columns in a Microsoft Access table called?

(A)Rows (B)Fields (C)Cells (D)Records

120.How do you update Pivot Table report data after changes are made to the source data?

(A)Save your changes, close the workbook, and then reopen it.

(B)Select the Pivot Table worksheet and press F9 on the keyboard

(C)Click the report, and on the Pivot Table toolbar, click the refresh data button (D)All of the above

 

Q.N. ANS. Q.N. ANS.

81

D

101

C

82

C

102

A

83

A

103

D

84

B

104

C

85

A

105

B

86

C

106

B

87

A

107

A

88

D

108

B

89

A

109

B

90

B

110

C

91

C

111

C

92

D

112

B

93

A

113

C

94

B

114

A

95

B

115

B

96

A

116

B

97

C

117

A

98

B

118

C

99

B

119

B

100

A

120

C

 

Comments are closed.