Objective Type Question of RDBMS Set (2)


Multiple Choice Question of RDBMS

                                                            Set (2)

41 E-R model uses this symbol to represent weak entity set ?

(A) Dotted rectangle. (B) Diamond (C) Doubly outlined rectangle (D) None of these

42 SET concept is used in :

(A) Network Model (B) Hierarchical Model (C) Relational Model (D) None of these

43 Relational Algebra is

(A) Data Definition Language . (B) Meta Language

(C) Procedural query Language (D) None of the above

 44 Key to represent relationship between tables is called

(A) Primary key (B) Secondary Key (C) Foreign Key (D) None of these

 45 _______ produces the relation that has attributes of R1 and R2

(A) Cartesian product (B) Difference (C) Intersection (D) Product

 46 The file organization that provides very fast access to any arbitrary record of a file is

(A) Ordered file (B) Unordered file (C) Hashed file (D) B-tree

 47 DBMS helps achieve

(A) Data independence (B) Centralized control of data (C) Neither (A) nor (B) (D) both (A) and (B)

 48 Which of the following are the properties of entities?

(A) Groups (B) Table (C) Attributes (D) Switchboards

 49 In a relation

(A) Ordering of rows is immaterial (B) No two rows are identical

(C) (A) and (B) both are true (D) None of these.

 50 Which of the following is correct:

(A) a SQL query automatically eliminates duplicates.

(B) SQL permits attribute names to be repeated in the same relation.

(C) a SQL query will not work if there are no indexes on the relations (D) None of these

51 It is better to use files than a DBMS when there are

(A) Stringent real-time requirements. (B) Multiple users wish to access the data.

(C) Complex relationships among data. (D) All of the above.

 52 The conceptual model is

(A) dependent on hardware.(B) dependent on software.

(C) dependent on both hardware and software . (D) independent of both hardware and software.

 53 What is a relationship called when it is maintained between two entities?

(A) Unary (B) Binary (C) Ternary (D) Quaternary

 54 Which of the following operation is used if we are interested in only certain columns of a table?

(A) PROJECTION (B) SELECTION (C) UNION (D) JOIN

 55 Which of the following is a valid SQL type?

(A) CHARACTER (B) NUMERIC (C) FLOAT (D) All of the above

 56 The RDBMS terminology for a row is

(A) tuple. (B) relation. (C) attribute. (D) degree.

57 Which of the following operations need the participating relations to be union compatible?

(A) UNION (B) INTERSECTION (C) DIFFERENCE (D) All of the above

 58 The full form of DDL is

(A Dynamic Data Language (B) Detailed Data Language

(C) Data Definition Language (D) Data Derivation Language

59 Which of the following is an advantage of view?

(A) Data security (B) Derived columns (C) Hiding of complex queries (D) All of the above

60 Which of the following is a legal expression in SQL?

(A) SELECT NULL FROM EMPLOYEE; (B) SELECT NAME FROM EMPLOYEE;

(C) SELECT NAME FROM EMPLOYEE WHERE SALARY = NULL; (D) None of the above

61 The users who use easy-to-use menu are called

(A) Sophisticated end users. (B) Naïve users. (C) Stand-alone users. (D) Casual end users.

62 Which database level is closest to the users?

(A) External (B) Internal (C) Physical (D) Conceptual

63 Which are the two ways in which entities can participate in a relationship?

(A) Passive and active (B) Total and partial (C) Simple and Complex (D) All of the above

64 The result of the UNION operation between R1 and R2 is a relation that includes

(A) all the tuples of R1(B) all the tuples of R2

(C) all the tuples of R1 and R2(D) all the tuples of R1 and R2 which have common columns

65 Which of the following is a comparison operator in SQL?

(A) =  (B) LIKE (C) BETWEEN (D) All of the above

66 A set of possible data values is called

(A) attribute. (B) degree. (C) tuple. (D) domain.

67 Which of the operations constitute a basic set of operations for manipulating relational data?

(A) Predicate calculus (B) Relational calculus (C) Relational algebra (D) None of the above

68 Which of the following is another name for weak entity?

(A) Child (B) Owner (C) Dominant (D) All of the above

69 Which of the following database object does not physically exist?

(A) base table (B) index (C) view (D) none of the above

70 NULL is

(A) the same as 0 for integer (B) the same as blank for character

(C) the same as 0 for integer and blank for character (D) not a value

71 Which of the following is record based logical model?

(A) Network Model (B) Object oriented model (C) E-R Model (D) None of these

72 A data dictionary is a special file that contains:

(A) The name of all fields in all files.(B) The width of all fields in all files.

(C) The data type of all fields in all files.(D) All of the above.

73 A file manipulation command that extracts some of the records from a file is called

(A) SELECT (B) PROJECT (C) JOIN (D) PRODUCT

74 The physical location of a record is determined by a mathematical formula that transforms a file key into a record location is :

(A) B-Tree File (B) Hashed File(C) Indexed File (D) Sequential file.

75 A relational database developer refers to a record as

(A) a criteria. (B) a relation. (C) a tuple. (D) an attribute

76 A primary key is combined with a foreign key creates

(A) Parent-Child relation ship between the tables that connect them.

(B) Many to many relationship between the tables that connect them.

(C) Network model between the tables that connect them. (D) None of the above.

77 In E-R Diagram derived attribute are represented by

 (A) Ellipse (B) Dashed ellipse (C) Rectangle (D) Triangle

78 Cross Product is a:

(A) Unary Operator (B) Ternary Operator (C) Binary Operator (D) Not an operator

79 An instance of relational schema R (A, B, C) has distinct values of A including NULL

values. Which one of the following is true?

(A) A is a candidate key (B) A is not a candidate key (C) A is a primary Key (D) Both (A) and (C)

80 Consider the join of a relation R with relation S. If R has m tuples and S has n tuples,

then the maximum size of join is:

(A) mn (B) m+n (C) (m+n)/2 (D) 2(m+n)

Q.N. ANS. Q.N. ANS.

41

C

61

B

42

A

62

A

43

C

63

B

44

C

64

D

45

A

65

D

46

C

66

D

47

D

67

C

48

C

68

A

49

C

69

C

50

D

70

D

51

B

71

A

52

D

72

D

53

B

73

A

54

A

74

B

55

D

75

C

56

A

76

A

57

D

77

B

58

C

78

C

59

D

79

B

60

B

80

A

Comments are closed.